Topic-icon Problem z wyszukiwaniem

Więcej
4 miesiąc 2 tygodni temu #310 przez m0nter

Mam problem z wyszukiwaniem, ale czasowy... Polega to na tym, że po jakimś czasie normalnego funkcjonowania, z przyczyn, których nie potrafię odnaleźć, przestaje działać wyszukiwanie. Czasem zdarza się to po 10 minutach od startu systemu, czasem działa normalnie kilkanaście/kilkadziesiąt godzin. Pewnie to problem z zebra... Po restarcie systemu wszystko znów wraca do normy.
Aktualnie biblioteka jeszcze nie jest udostępniona i większość działań to katalogowanie - najczęściej poprzez import przy pomocy Z39.50/SRU.
Ktoś jest w stanie coś poradzić?


Koha na Debianie...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 miesiąc 1 tydzień temu #311 przez przemas

A jakieś logi systemowe nic nie pokazują - zebra/opac log ? Może tam idzie coś wyłapać?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 miesiąc 1 tydzień temu - 4 miesiąc 1 tydzień temu #313 przez m0nter

W logach jest to:

20170312 10:44:22 biblioteka-koha-zebra: client (pid 2302) killed by signal 15, stopping

Poza poradami, że trzeba zrestartować, to nic nie mogę na ten temat znaleźć w necie... A mi zdecydowanie chodzi o to, żeby usunąć przyczynę...


Koha na Debianie...
Ostatnio zmieniany: 4 miesiąc 1 tydzień temu przez m0nter.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 miesiąc 1 tydzień temu #314 przez przemas

https://lists.katipo.co.nz/public/koha/2016-July/045819.html
zobacz tu - podobna sytuacja do twojej - podobno to jakis bug - w logrotate - zobacz dalsze wpisy niby jest tam podrzucone rozwiązanie ale nie ma kontynuacji wątku czy to działa. Możesz przetestować.

U mnie logrotate dla koha-common wygląda tak:

# Rotate log files for all Koha instances.

/var/log/koha/*/*.log {
    rotate 5
    weekly
    missingok
    compress
    delaycompress
    notifempty
    sharedscripts
    prerotate
        /usr/sbin/koha-stop-zebra $(koha-list --enabled) > /dev/null
        /usr/sbin/koha-plack --stop --quiet $(koha-list --enabled --plack) > /dev/null
    endscript
    postrotate
        /etc/init.d/apache2 reload > /dev/null
        /usr/sbin/koha-plack --start --quiet $(koha-list --enabled --plack) > /dev/null
        /usr/sbin/koha-start-zebra $(koha-list --enabled) > /dev/null
    endscript
}
Serwer to Ubuntu 14.04LTS a koha 3.22.10

[/code]

The following user(s) said Thank You: m0nter

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 miesiąc 6 dni temu #315 przez m0nter

Dzięki za pomoc!
Całość i wyświetlanie z lepszą możliwością czytania jest tu:
koha.1045719.n5.nabble.com/search-quits-working-td5896239.html

Zgodnie z tym, co napisali na tym forum, dodałem kod do pliku /etc/logrotate.d/koha-common (na końcu, przed znakiem "}"):

postrotate 
         service apache2 reload 
         find /etc/init.d/ -name "*zebra-daemon" -exec bash -c 'service "$(basename "$0")" stop' {} \; 
         sleep 3 
         find /etc/init.d/ -name "*zebra-daemon" -exec bash -c 'service "$(basename "$0")" stop' {} \; 
         sleep 3 
         pkill -9 zebra 
         sleep 2 
         pkill -9 zebra 
         sleep 2 
         find /etc/init.d/ -name "*zebra-daemon" -exec bash -c 'service "$(basename "$0")" start' {} \; 
     endscript

Na razie minęło trochę czasu i problem nie wraca. Choć w logach występuje nadal ten sam błąd... Zobaczymy, czy to pomoże na stałe...


Koha na Debianie...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 miesiąc 6 dni temu #316 przez przemas

Akurat dziś przeglądając listę mailingową KOHY trafiłem na cos takiego
bugs.koha-community.org/bugzilla3/show_bug.cgi?id=16885

plus rozwiązanie:
lists.katipo.co.nz/pipermail/koha/2016-September/046167.html

Jakby się okazało że to nie logrotate - może coś za ancaronem :) Ale mam nadzieję że problem Ci się udało rozwiązać :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.126 s.